Hantverkare för renovering

Skillnader mellan takläggare och andra sorters hantverkare 

Med så många olika sorters hantverkare som verkar i byggbranschen kan det vara svårt att få ett hum om vad som skiljer alla åt. takläggare stockholm är ett hantverksyrke som många känner till men som vanligen även blandas ihop med exempelvis snickare. Självklart lägger takläggare tak, men arbetar inte en snickare med liknande arbeten? För att tydliggöra vad som skiljer de olika hantverkaryrkena åt har vi listat några vanliga hantverkaryrken nedan. 

Takläggare 

Takläggare är faktiskt snickare i grunden, vilket är en stor likhet mellan yrkesgrupperna. De är snickare som har fördjupat sin kunskap kring takläggning för att arbeta med takarbete. Som takläggare kan man arbeta med att reparera tak, byta tak och sätta upp nya tak på nybyggnationer. Anledningen till att takläggare är en helt egen yrkesgrupp är för att arbetet kräver stor expertis kring ämnet. Det finns många olika sorters tak som alla kräver olika tekniker vid läggning. Olika takmaterial passar för olika typer av byggnader och har olika egenskaper. 

Snickare 

Snickare är ett yrke som vi alla känner till. En snickare kan i tekniken arbeta med samma sak som en takläggare gör, nämligen att lägga tak. Förövrigt arbetar snickaren med att bygga och snickra. Det kan handla om att bygga hus med allt vad det innebär eller att sätta upp väggar, bygga lekstugor eller andra projekt. 

Målare 

Till skillnad från takläggare och snickare arbetar målare med måla bostäder, både invändigt och utvändigt. Vissa målare arbetar med att måla snickerier och fasader medan andra målar och tapetserar väggar inomhus. Arbetet som målare är tämligen slitsamt för kroppen och passar därför personer med bra fysik. Vid större projekt arbetar ofta snickare och målare tillsammans för att uppnå ett fullvärdigt slutresultat. Snickarna kanske bygger ett hus medan målarna målar det. 

Plattsättare 

Plattsättare skiljer sig väldigt mycket från alla de tidigare nämnda yrkesgrupperna. De arbetar med att sätta klinker och kakel i primärt badrum och kök. Egenskaperna av yrket liknar takläggaryrket då jobbet kräver stor noggrannhet och tålamod. Förövrigt skiljer sig yrkena åt tämligen mycket då områdena är fullkomligt olika och kräver olika kunskap och expertis. 

Stenläggare 

Stenläggare som yrke liknar plattsättare, förutom att arbetet sker utomhus. Istället för att lägga klinker och kakel lägger stenläggaren marksten. Stenläggare arbetar ofta nära andra hantverkare vid större anläggningsprojekt i trädgårdsmiljöer. Arbetsplatsen för en stenläggare kan vara på kullergatan i innerstaden ena dagen och i bakgården hos en privatperson den andra dagen. Detta arbeta kräver precis som plattsättares yrke stor precision för att få ett perfekt resultat. Det kräver även kunskap kring olika stensorter och förmågan att se helheten. Yrket passar dig som gillar att arbeta med dina händer, har en känsla för detalj och är duktig på att arbeta självständigt.