Hantverkare för renoveringHushållstjänster

Snickare – ett jobb med många möjligheter 

En lätt och smidig förklaring på snickare är att det är en hantverkare som arbetar med olika träfabrikat. Snickare kan uppdelas i olika grupper utifrån vad de sysslar med. En finsnickare brukar tillverka möbler eller utföra intarsia. Maskinsnickaren skapar köksinredningar, dörrar, trappor, fönster med mera. En byggsnickare jobbar oftast med att bygga eller montera hus, och den inredning som ska finnas i huset. Båtsnickare eller som det även kallas ibland båtbyggare bygger precis som det låter båtar och dess inredning. 

Allmänt om snickare 

Snickare anses vara ett av de äldsta yrken som finns – läs här, det har alltid funnits någon som haft bra handlag för att snickra saker som behövts i vardagen. I dagens samhälle är snickaryrket fortfarande ett av de vanligaste. Som färdig snickare kan du arbeta med olika byggprojekt, tillverka möbler eller annan inredning. Inom byggbranschen är snickare den största yrkesgruppen, så för alla som är praktiskt lagda och tycker om att ha ett omväxlande arbete kan snickaryrket passa perfekt. Hantverkare renoverar hemma

Så här blir du snickare 

För dig som redan i högstadiet tycker om träslöjden, där du får bygga olika, ganska lätta saker som en fågelholk, en hylla et cetera. Du kanske då börjar fundera på att bli byggnadssnickare, och i så fall bör du söka in på Bygg-och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Det är ett mycket populärt program, där det förut var mest killar som studerade men nu har det blivit allt mer populärare bland tjejer, och det är trevligt. Du går inriktningen som heter husbygge, och när studierna är slut får du arbeta som lärling i ungefär två år, för att sedan göra ett så kallat yrkesteoretiskt prov. Klarar du av det får du ett yrkesbevis och kan sedan börja arbete som snickare. Vill du hellre syssla med att snickra inredning och möbler är det Hantverksprogrammet med finsnickeri som inriktning du ska satsa på. Om du inte vill plugga på gymnasiet eller vill omskola dig till snickare på äldre dar, och inte har gått ovanstående gymnasieutbildning kan du först bli lärling och samtidigt läsa in gymnasiets teoretiska ämnen på distans. 

Är snickare ett framtidsjobb? 

Det har alltid byggts hus, inredning och möbler, likadant i dag och kommer så att vara i även i framtiden. Snickare är därför ett framtidsjobb och de behövs i hela Sverige. När du fått jobb kan du känna dig säker och inte vara orolig att råka ut för arbetslöshet inom den närmsta framtiden. Att jobba som snickare är ett omväxlande jobb, du får till exempel vara med att bygga många olika sorters hus. Du kan bli egen företagare och bygga möbler, åka till privatpersoner för att hjälpa dem med att bygga en altan eller bygga ut ett rum, eller något helt annat. Även företag kan anlita en snickare för olika projekt.